9 practici care îi demotivează pe cei mai buni angajați
Dacă și tu crezi că demotivarea este un real pericol pentru o companie, atunci citești articolul potrivit. Cei mai mulți manageri se gândesc cum să-și motiveze angajații și nu iau în considerare acele lucruri prin care își demotivează angajații.
Ce spui despre companiile care își recompensează angajații prin acel titlu de “angajatul lunii”? Că este o metodă practică și de succes? Să nu ne grăbim…😊 Astfel de aprecieri pot avea chiar efectul opus. Dacă numim pe cineva „angajatul lunii”, ce ar trebui să spunem despre ceilalți? 😐
Am pregătit pentru tine 9 acțiuni și comportamente care îi demotivează pe angajații tăi:
1. Nu le apreciezi și recompensezi contribuția
Cui nu-i place să fie apreciat, indiferent cât de mult sau puțin a contribuit la ceva?
Înainte de orice, află ce îi face pe angajații tăi să se simtă bine. Pentru unii, sunt banii și beneficiile; pentru alții, este echilibrul dintre muncă și viață, în timp ce alții apreciază laudele.
2. Angajezi și promovezi persoane greșite
Ei bine, se întâmplă să angajezi o persoană și să nu fie cea mai bună alegere. Din păcate, cei care vor colabora cu acea persoană se vor simți demotivați. Ei vor trebui să depună un efort suplimentar dacă omul respectiv nu este bine pregătit sau are “probleme de adaptare”.
Când promovezi persoana nepotrivită este și mai rău. Ceilalți angajați se vor simți nedreptățiți și vor pleca din companie.
3. Nu-ți respecți angajamentele
Să fii un manager de încredere este o calitate foarte mare. Acest lucru este scris pe fundația oricărui parteneriat de lungă durată.
Atunci când nu ții cont de angajamentul pe care l-ai făcut, vei scădea în ochii angajaților tăi.
La urma urmei, dacă șeful nu își onorează angajamentele, de ce ar trebui să o facă toți ceilalți?
4. Îi tratezi pe toți în mod egal
Este de la sine înțeles că toți angajații ar trebui tratați corect, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi tratezi pe toți în mod egal. Nu uita că fiecare om are alte nevoi și tu trebuie să le oferi exact ceea ce au nevoie.
5. Tolerezi performanțele slabe
Cum îți vei impulsiona angajații să fie performanți dacă tolerezi sau ignori veriga slabă?
6. Nu încurajezi dezvoltarea și nu oferi oportunități de creștere
Oamenii buni își doresc să avanseze în carieră și apreciază sprijinul tău în acest proces.
E datoria ta să-i provoci, să le dai noi sarcini și responsabilități. Monotonia nu face decât să le îndrepte ochii și mai mult către ușa de ieșire.
7. Te interesează doar productivitatea
Mai mult de jumătate dintre persoanele care își părăsesc locul de muncă o fac din cauza relației pe care o au cu șeful lor. Ai grijă să nu cazi în capcana de a le cere celor mai buni angajați să lucreze excesiv. S-ar putea simți pedepsiți pentru performanța lor excelentă.
8. Nu le indici o direcție clară
Pune-te în locul lor. Nu ai vrea să sții ce așteptări are un șef sau oricine altcineva de la tine?
Este demotivant șă nu știi ce ți se cere și cu toate astea managerul să se întrebe de ce nu reușești să faci acel lucru.
9. Nu îți împuternicești angajații
De multe ori auzim plângeri de genul … „Nu pot să-mi termin treaba pentru că șeful este plecat și am nevoie de semnătură”. La un moment dat sarcinile se adună și angajații sunt nevoiți să facă totul pe grabă pentru a respecta termenele agreate.
Și tu ești un angajat sau ai fost. Ai simțit pe pielea ta cât de bine te simți când ești apreciat.
… Parcă altfel sună alarma când te trezește dimineața, nu? 😊
Atunci când serviciul nu îți mai aduce nicio satisfacție, ajungi să te uiți la ceas din oră în oră și tot ce vrei să faci, e să pleci acasă. Un angajat demotivat va pleca din companie cu prima ocazie.
Nu e greu să îți motivezi angajații, însă trebuie să-i asculți și să le înțelegi nevoile. Înainte de ai motiva, asigură-te că nu-i demotivezi.